Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

ΝΕΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

Σχόλιο του Δημήτρη Κατσούλη
Πρώην Δημάρχου Αυλώνος Ευβοίας
 Η χθεσινή σύσκεψη της  περιφέρειας και των δημάρχων της Στερεάς Ελλάδας στην Λαμία που συγκλήθηκε μετά από πρωτοβουλία του περιφερειάρχη κ. Κλέαρχου Περγαντά  φαίνεται καταρχήν να ανέδειξε δύο ζητήματα: Πρώτον, την άμεση αναγκαιότητα της αναθεώρησης του περιφερειακού σχεδιασμού για την διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Στερεά Ελλάδα. Δεύτερον, την προτεραιότητα στην άμεση αναζήτηση χρηματοδοτικών εργαλείων  υπό το πρίσμα της  και της οικονομικής αξιοποίησης των απορριμμάτων. Το ζητούμενο είναι ο βαθμός κατανόησης αυτών των δύο ζητημάτων. Από το ρεπορτάζ των περιφερειακών μέσων ενημέρωσης δεν προκύπτει με ασφάλεια η κατανόηση των προτεραιοτήτων ιδίως από τη πλευρά των δημάρχων.
Οι εξελίξεις στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων έχουν ασφαλώς δρομολογηθεί χωρίς όμως να προβλέπεται  γρήγορα η ολοκλήρωση στον σχεδιασμό και κυρίως στην εφαρμογή των νέων πολιτικών. Γίνεται πολύς λόγος για τον κίνδυνο της ιδιωτικοποίησης  αλλά το ζήτημα έτσι όπως τίθεται  είναι προδήλως συντεχνιακό και λιγότερο πολιτικό. Είναι αλήθεια ότι τα στερεά απόβλητα αποτελούν αντικείμενο οικονομικής αξιοποίησης, όποιος δεν το αποδέχεται αυτό εγκλωβίζεται οριστικά στην αντίληψη αρκετών δεκαετιών πριν, παρότι στην χώρα μας μπορεί να θεωρείται ακόμη μοντέρνος. Η κεντρική ιδέα της ανακύκλωσης και της ανάκτησης  υλών από τα στερεά απόβλητα εμπεριέχει στον σκληρό πυρήνα την έννοια του  προϊόντος. Το ζητούμενο είναι με ποιους όρους θα γίνει η  οικονομική του εκμετάλλευση. Εδώ ακριβώς πρέπει να έχουν πρόταση και οι δήμοι και η περιφέρεια. Η ασύδοτη ιδιωτικοποίηση μεθοδεύεται τόσο από αυτούς που την επιδιώκουν όσο και από αυτούς που ενώ την αρνούνται  ενεργούν  με τρόπο ώστε να αποκτήσει και κοινωνική αποδοχή και να καταλήξει ως μονόδρομος. Ο σωστός δρόμος είναι η συνεργασία των αρμοδίων κατά περίπτωση δημοσίων φορέων, σε περιφερειακό ή διαδημοτικό επίπεδο, με την ιδιωτική πρωτοβουλία μέσα από διαδικασίες διαφάνειας και επίτευξης του καλύτερου οικονομικού και περιβαλλοντικού αποτελέσματος. Οι Συμπράξεις  Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα είναι το πεδίο στο οποίο πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες η περιφέρεια και η πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση. Αλλά αυτό το πεδίο δεν έχει περιεχόμενο εάν δεν αλλάξει τώρα και εάν δεν γίνει επίκαιρος ο περιφερειακός σχεδιασμός.



Έχουμε πολλές φορές γράψει γιαυτό και έχουμε υποστηρίξει την αναγκαιότητα ενός νέου σχεδιασμού στην Στερεά Ελλάδα που θα βασίζεται σε λιγότερα και μεγαλύτερα εργοστάσια επεξεργασίας, σε δύο ή τρεις το πολύ ΧΥΤΥ, στην οριστικοποίηση ενός εφικτού και αποτελεσματικού δικτύου Σταθμών Μεταφόρτωσης. Απ΄ότι φαίνεται η ιδέα  ενός τέτοιου σχεδιασμού έπεσε και στην χθεσινή σύσκεψη. Είναι προφανές ότι θεωρούμε χρήσιμο στρατηγικό σχεδιασμό και πάνω σε αυτόν πρέπει να δουλέψει, χωρίς να χάσει χρόνο η περιφέρεια αλλά και η περιφερειακή ένωση των δήμων της Στερεάς Ελλάδας.  Εμείς από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε και να αγωνιζόμαστε για τον νέο αναθεωρημένο, επίκαιρο και ιδίως αποτελεσματικό περιφερειακό σχεδιασμό.
Όσοι επιμένουν στην εφαρμογή του ισχύοντος περιφερειακού σχεδιασμού ουσιαστικά ομφαλοσκοπούν σε μία υπόθεση η οποία προ πολλού έχει ξεπεραστεί. Εξάλλου τα αποτελέσματα αυτής της επιμονής είναι σήμερα ορατά ιδίως στην Εύβοια. Και οι επιλογές τους συνεχώς θα ακυρώνονται διότι ο δρόμος τους είναι δρόμος προς τα πίσω.
http://evia2020.blogspot.com/2011/11/blog-post_9698.html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου