Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Ο Έλληνας, ο Ελλαδίτης και ο Κύπριος

Του Βλάση Αγτζίδη (*)
 Ένα πολύ ενδιαφέρον πρόβλημα ορολογίας αναδείχθηκε μ' αφορμή την κυπριακή κρίση. Στο δημόσιο λόγο, επίσημο και ανεπίσημο, οι όροι «Έλληνας» και «ελληνικό» κ.ά. χρησιμοποιήθηκαν σε αντιδιαστολή με τους όρους «Κύπριος» και «κυπριακό».

«ΚΑΤΗΓΟΡΩ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ»: Άρθρο-σοκ του τ. ΥΠΕΞ της Ισπανίας για την κυπριακή καταστροφή

Σφοδρή κριτική που αγγίζει τα όρια της περιφρόνησης άσκησε κατά των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικά της Γερμανίας σε άρθρο του στην El Pais με τον τίτλο «Προς υπεράσπιση της Κύπρου» ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος κατηγορώντας τους ευθέως ότι «αγνόησαν τη διεθνή και εθνική πραγματικότητα» και το γεωπολιτικό ρόλο της χώρας και αυτό θα το πληρώσει η ΕΕ».

Φοβάμαι.......

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…
“Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.
Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Και όμως το Εργοστάσιο Τσιμέντου στην Χαλκίδα μπορεί να σωθεί!!!!.



Από τον επίσημο ιστότοπο της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ διαβάζουμε τους λόγους που οδήγησαν την διοίκηση της εταιρείας να κλείσει το εργοστάσιο της Χαλκίδας. Κάθε καλόπιστος αναγνώστης που θα διαβάσει  τα παρακάτω θα δεχθεί ότι αυτά είναι η «αλήθεια»  θα δεχθεί, «παθητικά» ενέργειες και σκέψεις, ότι εφόσον η διοίκηση έχει αποφασίσει αυτό και ειδικό αν "αυτό" το αποτέλεσμα έχει τον "επιστημονικό μανδύα", δέχεσαι παθητικά, "δεν υπάρχει «γιατρειά»" , επομένως το κλείσιμο το εργοστασίου είναι ένα γεγονός χωρίς επιστροφή και το εκφράζεις ακόμη και αν είσαι παράγοντας της περιοχής ή στην χειρότερη περίπτωση αν είσαι και πολιτικός παράγοντας (βουλευτής ή άλλο) δέχεσαι τον φερετσέ του επιστημονικού μανδύα και το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να βγάλεις καμιά ανακοίνωση σε μια συνέλευση!!!

Παραθέτουμε το κείμενο της ΑΓΕΤ και μετά μπορούμε να ανοίξουμε ένα πραγματικό διάλογο κατά πόσο το εργοστάσιο μπορεί να σωθεί…

«Δημοκρατική Συνεργασία ΑΓΕΤ Βόλου»: Καμία υποχώρηση στον αγώνα

Την επιχείρηση εκβιασμού και τρομοκράτησης των εργαζομένων από την εταιρεία «ΑΓΕΤ Ηρακλής» που εν μέσω διαπραγματεύσεων ανακοίνωσε την παύση λειτουργίας της μονάδας στη Χαλκίδα με εξαγγελία ομαδικών απολύσεων, καταγγέλλει η «Δημοκρατική Συνεργασία ΑΓΕΤ Βόλου» .

Ο Δημήτρης Αναγνωστάκης για το ΤΕΙ Χαλκίδας και το Τσιμεντάδικο Χαλκίδας».



Συνέντευξη παραχώρησε ο βουλευτής Εύβοιας της Δημοκρατικής Αριστεράς σήμερα στην εκπομπή του Δημήτρη Μπατσακούτσα και στον σταθμό εργαζομένων της Χαλκίδας.
Σε ερώτηση σχετική με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για το σχέδιο Αθηνά, ο βουλευτής απάντησε πως πλέον υπάρχουν ελάχιστες προσδοκίες για αλλαγές στο σχέδιο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ



Η θετική Απόφαση του ΥΠΕΚΑ στο αίτημα  για ίδρυση Ιδιωτικής Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙΠΕ) στη θέση «Φούρνοι» στο Μαντούδι, απασχόλησε την συνέλευση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας.
Η εν λόγω απόφαση θεωρούμε ότι :

Περιοδεία του Β.Αποστόλου στη Β.Εύβοια



Διήμερη περιοδεία θα πραγματοποιήσει στη Βόρεια Εύβοια ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Ευβοίας, Βαγγέλης Αποστόλου, στις 30 και 31/3/2013.
Το Σάββατο το απόγευμα θα συναντηθεί στη Δάφνη Λίμνης με τους δασεργάτες της περιοχής και θα συζητήσει μαζί τους

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ στη ΛΙΜΝΗ

Το Σάββατο 30/3  στι 8 το βράδυ ο ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιεί εκδήλωση- συζήτηση στο Πνευματικό Κέντρο Λίμνης με θέμα "Η Πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την έξοδο από την κρίση" 
Ομίλητες: Αποστόλου Βαγγέλης, Βουλευτής Ευβοίας

Η ΕΡΕΤΡΙΑ ΑΛΛΑΖΕΙ ΟΨΗ…

Στην ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Ερέτριας, που αποτελεί τουριστικό πόλο έλξης για ολόκληρη την Εύβοια προχωρά ο Δήμος Ερέτριας, παρά την «εγκληματική» για τον τόπο αδράνεια που επιδεικνύει προκλητικά το Λιμενικό Ταμείο Ερέτριας.  

ΔΗΛΩΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΑΥΛΟΥ ΧΑΪΚΑΛΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ ΚΑΙ ΤΗΣ DELICA ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ



«Με ιδιαίτερη λύπη πληροφορήθηκα για το οριστικό κλείσιμο ύστερα από 87 χρόνια λειτουργίας του εργοστασίου παραγωγής τσιμέντων «ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ» στην Χαλκίδα καθώς και για το οριστικό κλείσιμο ύστερα από 29 χρόνια λειτουργίας του εργοστάσιου χαρτοποιίας «DELICA»στην Πάτρα.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΙΑΓΙΑΝΝΗΣ: Η ανάπλαση, η ‘’χαμένη διετία’’ και ο ‘’ωφέλιμος πολιτικά χρόνος’’

Η ενημέρωση και ο διάλογος που αφορούν σε πολεοδομικές παρεμβάσεις σε θύλακες του κέντρου μιας πόλης  δε μπορεί να συνοδεύονται παρά μόνο από εποικοδομητικά στοιχεία. Τέτοια στοιχεία είναι ακόμη και τα κριτικά στοιχεία.
Ακόμη και όταν ο διάλογος και η ενημέρωση είναι οι ελάχιστοι που απαιτούν τέτοιας κλίμακας έργα.

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ

Η πολυεθνική  LAFAGRE  (μητρική της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ – ΗΡΑΚΛΗΣ) αποφάσισε, ανήμερα της Εθνικής Επετείου, να δείξει για άλλη μια φορά τα «φιλελληνικά» της σχέδια για την συμμετοχή της στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Συμεών Κεδίκογλου προς ΔΗΜΑΡ «Έχετε αρχίσει να κουράζετε…»



Στη Βουλή μίλησε για το θέμα της αξιολόγησης  ο Συμεών Κεδίκογλου, καθώς ήταν εισηγητής του νομοσχεδίου από πλευράς ΠΑΣΟΚ. Στη σημερινή εποχή, η αξιολόγηση είναι εκ των ων ουκ άνευ και δεν πρέπει να τρομάζει τους εκπαιδευτικούς, έστω και αν μέχρι σήμερα δεν έχει διαμορφωθεί κουλτούρα αξιολόγησης. Το ΠΑΣΟΚ ψήφισε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, γιατί διαφορετικά θα περνούσε λάθος μήνυμα στην κοινωνία.

Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Κάνει πλάκα ο ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εγκεμέν Μπαγίς

Πρόκληση Μπαγίς: Καλεί την Κύπρο να υιοθετήσει την τουρκική λίρα.  
Ο κ. Μπαγίς προσφέρει τα 5 δισ. ευρώ που χρειάζεται η Κύπρος με την προϋπόθεση η Λευκωσία να τα ζητήσει από το κατοχικό καθεστώς.
Με προκλητική διάθεση σχολίασε τις εξελίξεις στην Κύπρο ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εγκεμέν Μπαγίς ο οποίος σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ δεν στηριζόταν σε μία φόρμουλα «καζάν-καζάν» (win-win), δηλαδή επωφελή και για τις δύο πλευρές. 

Άνοιξαν "οι ασκοί του Αιόλου" για τις καταθέσεις;

Ανοικτή φαίνεται ότι αφήνει πλέον η Κομισιόν τη συμμετοχή μεγαλοκαταθετών στις διασώσεις τραπεζών. Η Σαντάλ Χιουζ, εκπρόσωπος του επιτρόπου εσωτερικής αγοράς Μισέλ Μπαρνιέ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό πρακτορείο, τόνισε ότι στην πρόταση της Κομισιόν που συζητείται στο Συμβούλιο δεν μπορεί να αποκλεισθεί ότι οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για διασώσεις τραπεζών.

ΣΥΡΙΖΑ: Αναπάντητα ερωτήματα και μετά την ενημέρωση Στουρνάρα

Ανακοίνωση εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ σχετικά με τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στην απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο και τη σημερινή ενημέρωση του ΥΠ.ΟΙΚ. Γ. Στουρνάρα στον Πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Α. Τσίπρα. Στην ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ κάνει λόγο για αναπάντητα ερωτήματα προς τον υπουργό Οικονομικών.

Έτσι "πέταξαν" καταθέσεις από τις κλειστές τράπεζες στην Κύπρο

Τεράστια ποσά έφυγαν από τις κυπριακές τράπεζες, την ώρα που αυτές ήταν κλειστές, οι πολίτες έκαναν ουρές στα ATM και ο Νίκος Αναστασιάδης ήταν σε διαπραγματεύσεις για να βρεθεί λύση.

Αλ. Παπαρήγα: Δεν υπάρχει λύση στην ευρωζώνη

Δεν υπάρχει καμία λύση στο πλαίσιο της Ευρωζώνης τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για τις αποφάσεις του Eurogroup.
Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κατήγγειλε την απόφαση του Eurogroup και γενικότερα τις αποφάσεις της ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι οδηγούν σε δραματικές εξελίξεις την Κύπρο.

Τα πήρε όλα η Πειραιώς με 525 εκατ.

Γιγαντώνεται η Τράπεζα Πειραιώς, αποκτώντας "πακέτο" όλα τα καταστήματα, τις καταθέσεις και τα δάνεια  της Τρ. Κύπρου, της Cyprus Popular Bank και της Ελληνικής Τράπεζας στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων δανείων και καταθέσεων των θυγατρικών τους εταιρειών leasing και factoring. Το συνολικό τίμημα είναι 524 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία υπεγράφη σήμερα και τα καταστήματα θ'ανοίξουν αύριο. 

Διάσωση... κόλαφος για το ΧΑ Η αγορά αποδοκίμασε τη σωτηρία της κυπριακής οικονομίας

Η Κύπρος διεσώθη από τον... εαυτό της, εξέλιξη που αποδοκίμασαν τελικά οι αγορές, τόσο για τις άμεσες συνέπειες που θα έχει στην οικονομία όσο και για το κακό προηγούμενο που γεννήθηκε εντός της Ευρωζώνης.

Γ.Στουρνάρας: Μόνο για την Κύπρο το ''κούρεμα'' καταθέσεων

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια για τις αποφάσεις του Eurogroup σχετικά με την Κύπρο.

ΓΣΣΕ '' Άδικη και εξοντωτική η απόφαση της ΑΓΕΤ''

Η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει την απόφαση της ΑΓΕΤ να κλείσει το εργοστάσιο της στη Χαλκίδα, αφήνοντας στο δρόμο 236 εργαζόμενους.

ΕΚΑΣ: Ποιοι συνταξιούχοι το χάνουν, ποιοι το παίρνουν

Σε εντατικούς ελέγχους θα προχωρήσουν από τον επόμενο μήνα τα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να διαπιστώσουν ποιοι από τους συνταξιούχους πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ, το οποίο κυμαίνεται μεταξύ 30-230 ευρώ.

Το ΑΕΙΚΙΝΗΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΥΡΙΠΟΥ



Το ΑΕΙΚΙΝΗΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΥΡΙΠΟΥ
σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδας, τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Κανήθου και το Εργατικό Κέντρο Χαλκίδας παρουσιάζει για φιλανθρωπικό σκοπό το
«ΓΑΜΗΛΙΟ ΕΜΒΑΤΗΡΙΟ» του Άγγελου Τερζάκη, σε ελεύθερη απόδοση και σκηνοθεσία της Ράνιας Νταλαχάνη-Βαλέρη και του Βασίλη Βαλέρη, υπέρ του Γενικού Φιλόπτωχου Ταμείου της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος.

Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Bαγγέλης Αποστόλου Με αφορμή το κλείσιμο των Τσιμέντων Χαλκίδας έκανε την παρακάτω δήλωση



236 εργαζόμενοι στο εργοστάσιο Χαλκίδας της ΑΓΕΤ βρίσκονται από σήμερα ουσιαστικά χωρίς δουλειά ,αφού η εταιρεία ανακοίνωσε την οριστική παύση λειτουργίας του εργοστασίου και τη διακοπή των συμβάσεων εργασίας, για την οποία θα ενημερώσει το ΔΣ του Σωματείου τη Παρασκευή 29/3/13.

Η επιστολή της ΑΓΕΤ που κάνει γνωστό το κλείσιμο του εργοστασίου


Σοκ: Κλείνει και η ΑΓΕΤ-Ηρακλής το εργοστάσιο της Χαλκίδας!

Ποια ανάπτυξη, μόνιμος κάτοικος Ελλάδας ο οικονομικός μαρασμός!
Αναστάτωση επικρατεί από το πρωί στην Χαλκίδα.

Εργαζόμενοι στην ΑΓΕΤ-Ηρακλής λαμβάνουν επιστολές με τις οποίες τους ανακοινώνεται το άμεσο κλείσιμο του εργοστασίου, γεγονός που αφήνει στο δρόμο εκατοντάδες οικογένειες του νομού, η οποία έτσι και αλλιώς μαστίζεται από τεράστια ανεργία

Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Λυσσαρίδης: Ο κυπριακός λαός να πει όχι με όποιες συνέπειες

Να πει όχι στο σχέδιο των εταίρων για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας καλεί τον κυπριακό λαό ο Βάσος Λυσσαρίδης. 
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΔΕΚ και πρώην πρόεδρος της Βουλής κάνει λόγο για εκβιασμό των «δήθεν εταίρων» που ελπίζουν σε υποχώρηση του κυπριακού λαού.

Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

NTEΛΙΑ ΒΕΛΚΟΥΛΕΣΚΟΥ Η φιγούρα πίσω από τη Ρουμάνα εκπρόσωπο του ΔΝΤ


Στην αρχή χαρακτηρίστηκε ως τον «θηλυκό» Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ και δεν ήταν λίγοι αυτοί που ξεγελάστηκαν από το γλυκό και συνεσταλμένο πρόσωπο της 37χρονης Ρουμάνας. Όταν, όμως η Ντέλια έδειξε τα δόντια της και τις πραγματικές  προθέσεις της για την Κύπρο και την οικονομία του νησιού, τότε οι δημοσιογράφοι δεν άργησαν να την βαφτίσουν «Δρακουλέσκου» παραποιώντας το επώνυμό της που είναι Βελκουλέσκου.

Παγκόσμια Τράπεζα: Η Κύπρος θα.. μολύνει τις αγορές

Οι αναπτυσσόμενες χώρες πρέπει να είναι έτοιμες να δεχθούν μεγάλες πιέσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα, αν καταρρεύσει ο κυπριακός τραπεζικός τομέας, δήλωσε σήμερα η γενική διευθύντρια της Παγκόσμιας Τράπεζας, Σρι Μουλιάνι Ιντραουάτι, ζητώντας να διευθετηθεί γρήγορα η κρίση στην Κύπρο.

Αναμενόμενα τα Αποτελέσματα των εκλογών στο 35ο συνέδριο της ΓΣΕΕ

Πρώτη δύναμη, αλλά με απώλειες -έξι εδρών- αναδείχθηκε η συνδικαλιστική παράταξη της ΠΑΣΚΕ στις αρχαιρεσίες του 35ου συνεδρίου της ΓΣΕΕ. Η ΠΑΣΚΕ εξέλεξε 16 αντιπροσώπους στην 45μελή διοίκηση της Συνομοσπονδίας, αποτέλεσμα που αναμενόταν μετά την διάσπασή της.

Δύο ώρες πίσω πάει το Eurogroup, από μιά κλωστή κρέμονται οι διαπραγματεύσεις

Κόκκινο έχει πιάσει το θερμόμετρο της αγωνίας για την έκβαση της διάσωσης της Κυπριακής οικονομίας.
Αν και το Eurogroup ήταν προγραμματιμένο για τις 19.00, πηγαίνει πίσω δύο ώρες και υπολογίζεται ναξεκινήσει τελικά μετά τις 9.00 το βράδυ ώρα Ελλάδος.

Τα λέει όλα ο χάρτης: "Ντόμινο θανάτου" Κύπρος, Ισραήλ, Τουρκία, Ρωσία, ΗΠΑ, Ελλάδα

Ορισμένοι την υποτιμούν. Φοβάμαι πως μεταξύ αυτών είναι και στελέχη της ελληνικής διπλωματίας. Ρώτησα, για παράδειγμα, στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών για τη δημόσια συγγνώμη της κυβέρνησης του Ισραήλ στην Τουρκία για την επίθεση στο "Μαβί Μαρμαρά" -τρία χρόνια μετά- και έλαβα μία περί διαγραμμάτων απάντηση που κατέληγε στην άποψη ότι πρόκειται για μια "συνηθισμένη κίνηση διεθνών δημοσίων σχέσεων".