Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Δημοτική Αγορά Χαλκίδας: «Ο δήμαρχος είναι υπεύθυνος και θα κριθεί στο τέλος για το έργο του»

Δημοτική Αγορά Χαλκίδας: «Ο δήμαρχος είναι υπεύθυνος και θα κριθεί στο τέλος για το έργο του»

Γράφει η Μαριάννα Ράνου


Στη μικρή συζήτηση για την Δημοτική Αγορά που έγινε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο (17.02.2016) ακούστηκε κατά κόρον η άποψη - δόγμα, ότι «ο δήμαρχος είναι υπεύθυνος και θα κριθεί στο τέλος για το έργο του».

Αυτή η, σε γενικές γραμμές, σωστή άποψη (όταν δεν ανάγεται σε πολιτική κατάργησης της διαφάνειας και του διαλόγου) δεν είναι δυνατόν να προβάλλεται ως επιχείρημα όταν συζητούνται έργα που αφορούν σε ΜΝΗΜΕΙΑ και χώρους σχετιζόμενους με την ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ, πολλώ δε μάλλον όταν το ιστορικό φορτίο των μνημείων είναι τόσο ισχυρό, όπως αυτό της Δημοτικής Αγοράς. 

Ο λόγος είναι προφανής. Αν κατεδαφισθεί το μνημείο δεν επανέρχεται στην αρχική του υπόσταση. Ακόμη και στην περίπτωση που κατασκευασθεί πανομοιότυπο κτίσμα, όπως έχει γίνει σε περιπτώσεις που χάθηκαν μνημειακά κτίσματα από θεομηνίες, πολέμους κ.α., θα έχει χαθεί ένα μέρος της Μνήμης: τα κατασκευαστικά στοιχεία (υλικά και τρόποι κατασκευής) των εποχών που τα δημιούργησαν. 

ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΡΓΟ! Δεν μπορεί να είναι προνομιακός χώρος και ζήτημα γοήτρου της δημοτικής αρχής για να κάνει ό, τι θέλει –όπως ισχυρίζονται ορισμένοι.

Αν αφήνονταν οι δήμαρχοι να γκρεμίσουν την Αγορά, όπως ήταν στις προθέσεις τους μάλλον, σήμερα, θα είχαμε επανάληψη της υπόθεσης των τειχών: θα θρηνούσε εκ των υστέρων η πόλη για την απώλειά της. 

Το διακύβευμα της ύπαρξης κτηρίων και χώρων σχετιζόμενων με την Ιστορική Μνήμη ξεπερνάει τις δημοτικές αρχές, ακόμη και την ίδια την πόλη και τα σχετικά υπουργεία, αφορά σε όλους τους πολίτες διότι «υπεύθυνοι είναι όλοι και θα κριθούν όλοι στο τέλος για το αν υπερασπίσθηκαν και πόσο την Πολιτιστική Κληρονομιά». 

Εξάλλου, σε πολίτες απ’ όλη την Ελλάδα που κινητοποιήθηκαν, με ισχυρή αίσθηση του χρέους,  οφείλεται η μέχρι τώρα σωτηρία της Δημοτικής Αγοράς.

Αν, λοιπόν, για ένα δημόσιο έργο απαιτείται περίσκεψη και προετοιμασία, οι απαιτήσεις εκτοξεύονται όταν πρόκειται για μνημεία. Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την Δημοτική Αγορά χρειάζεται ισχυρή προετοιμασία (με εμπλοκή ειδικών επιστημόνων και ιδρυμάτων υψηλού επιπέδου  που έχουν προσφερθεί πλειστάκις να βοηθήσουν αδαπάνως τον Δήμο -χωρίς ανταπόκριση όμως από πλευράς Δημάρχου και Δημοτικού Συμβουλίου έως αυτή τη στιγμή) και ανοιχτές διαδικασίες και εκτεταμένες συζητήσεις σε όλη την πόλη και στο δημοτικό συμβούλιο για το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Μια τέτοια σοβαρή διαδικασία, δυστυχώς, δεν φαίνεται να ακολουθείται ως τώρα αν κρίνουμε από την ίδια την πρόταση του Δήμου που διαβάσαμε στο υπουργείο και από τον τρόπο που ενημερώνει το δημοτικό συμβούλιο η δημοτική αρχή.

Η ομόφωνη απόρριψη της πρότασης του Δήμου από το  ΚΣΝΜ στις 14.01.2016 φαίνεται ότι δεν έχει επηρεάσει τους εμπλεκόμενους που συνεχίζουν να ενεργούν, μετά από έναν χρόνο λαθεμένων ενεργειών, σα να μη συνέβη τίποτε! Το ότι η απορριφθείσα πρόταση εισήχθη στο ΚΣΝΜ από την σχετική Διεύθυνση του υπουργείου -ΔΠΑΝΣΜ, αποδεικνύει, ότι ουδείς κατέχει το «αλάθητο»,  με μοναδικό «αντίδοτο» στα λάθη την διαφάνεια! Τα λάθη, όμως, της ΔΠΑΝΣΜ δεν αναιρούν και τις ευθύνες του Δήμου για τις επί ενάμισυ χρόνο μυστικοπαθείς ενέργειές του όπως δείχνουν οι 400 πολίτες που μέσα σε ελάχιστες ημέρες υπέγραψαν το αίτημα για ειδική σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου.


* Η Μαριάννα Ράνου είναι αρχιτέκτων και μέλος της Ομάδας Πρωτοβουλίας Πολιτών για τη Διάσωση και Επαναλειτουργία της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας. 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου