Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Αναμέτρηση Κυρ.Μητσοτάκη με Καραμανλικούς και Σαμαρικούς

Η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται να υπερέχει του ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις μετρήσεις. Οι λεπτές ισορροπίες που θα καθορίσουν το μέλλον του κόμματος αφορούν τη σχέση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πρώην πρωθυπουργούς και προκατόχους του, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης προσπαθεί να εκσυγχρονίσει τη Νέα Δημοκρατία με προσεκτικές κινήσεις, ώστε να μην πυροδοτήσει αντιδράσεις από την πλευρά, όχι τόσο των πρώην πρωθυπουργών όσο των υποστηρικτών τους. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν θέλει να κουβαλάει και να απολογείται για…«αμαρτίες» παλαιότερων ετών και γι’ αυτό και είναι πολύ προσεκτικός στις δημόσιες τοποθετήσεις του σε διάφορα θέματα.
Η πρόσφατη κίνησή του να μιλήσει σε ειδική εκδήλωση για τα οικονομικά του κόμματος, όπου και παρουσίασε το σχέδιό του για την οικονομική εξυγίανση της Ν.Δ. προκάλεσε συζητήσεις στα στρατόπεδα των «καραμανλικών» και των «σαμαρικών». Όμως και η αναφορά του για χρέη 214 εκατ. ευρώ, δεν ακούστηκε καλά στους προκατόχους του, αν και ο ίδιος είπε ότι δεν είναι της ώρας να αναζητηθούν ευθύνες για τα αίτια που δημιουργήθηκε αυτό το δυσβάσταχτο χρέος.
Το τελευταίο διάστημα έχουν εντοπιστεί διάφορα σημεία τριβής, αν και οι δυο πρώην πρωθυπουργοί μέχρι στιγμής αποφεύγουν να εκδηλώνουν τις ενστάσεις τους και ειδικά ο Αντ. Σαμαράς ήταν ιδιαίτερα υποστηρικτικός για τον Κυρ. Μητσοτάκη το βράδυ της Κυριακής από την Καλαμάτα, όπου μίλησε στους φίλους και τους ψηφοφόρους του κόμματος.
«Κυριάκου Ανάβασις» λένε πολλοί ότι συντελείται αυτή την περίοδο, με τον Κυρ. Μητσοτάκη να ανεβαίνει σταθερά σε όλους τους δείκτες και να υπερέχει του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, αν και το μεγάλο πρόβλημα παραμένει το ίδιο το κόμμα που δεν πείθει ακόμα την ελληνική κοινωνία.
Ο ίδιος προχωρεί σε σημαντικές αλλαγές και σταδιακά ο στόχος του είναι, όσο και εάν δεν λέγεται, να…«αποκαραμανλοποιήσει» και «αποσαμαροποιήσει» τη Ν.Δ. σε κομβικά σημεία του κόμματος. «Το κόμμα του Κυριάκου» είναι ο στόχος και με τον τρόπο που επιδιώκεται να επιτευχθεί αναμένεται να δοκιμάσει σύντομα τις σχέσεις με τους «καραμανλικούς» και τους «σαμαρικούς».
Ο Κυρ. Μητσοτάκης προσπαθεί σε κάθε ευκαιρία, εάν ένα θέμα κτυπά τη Ν.Δ. και έρχεται από το…παρελθόν, να τηρεί αποστάσεις και να μην καλύπτει πλήρως τους προκατόχους του, που ακολουθούν και διαφορετική στρατηγική.
Ο Κ. Καραμανλής παρακολουθεί από απόσταση τις εξελίξεις και θεωρεί ότι πρέπει να δοθεί χρόνος στον Κυρ. Μητσοτάκη και δεν έχει διάθεση σύγκρουσης μαζί του, αν και οι «καραμανλικοί» μόλις δουν αποκλίσεις από τις βασικές αρχές του «καραμανλισμού» και του πολιτικού στίγματος της Ν.Δ. ετοιμάζονται για παρεμβάσεις.
Από την άλλη πλευρά ο Αντ. Σαμαράς αυτό που τον ενδιαφέρει και περισσότερο, όπως φάνηκε και με την ομιλία του στην Καλαμάτα χθες βράδυ, την πρώτη του δημόσια μεγάλη πολιτική ομιλία 13 μήνες μετά την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, είναι η δικαίωσή της πολιτικής του. Όσο ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν απορρίπτει την πρωθυπουργική θητεία Σαμαρά και δεν παίρνει αποστάσεις από την πολιτική του τόσο ο πρώην πρωθυπουργός δεν θα του δημιουργεί προβλήματα.
Όμως, η μεγάλη μάχη θα γίνει στο συνέδριο, καθώς πέρα από τις λεπτές ισορροπίες που υπάρχουν η κάθε πλευρά θέλει να έχει τις δυνάμεις της στο κόμμα. Ο μεν Κυρ. Μητσοτάκης θέλει να ελέγξει όσο περισσότερο μπορεί τη Ν.Δ., καθώς χωρίς κόμμα δεν είναι πολιτικά κυρίαρχος, οι δε Κ. Καραμανλής και Αντ. Σαμαράς θέλουν να έχουν τις δυνάμεις τους στα νέα κομματικά όργανα.
Πηγή κειμένου: 
thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου