Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες που δίνουν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής υπηρεσίας προκειμένου να τιθασεύσουν το πύρινο μέτωπο στην Βόρεια Εύβοια το οποίο έχει καταστρέψει χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων.
Προς ενίσχυση των δυνάμεων κατάσβεσης - που θα συνεχιστούν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας - έφτασαν τα μεσάνυχτα στο λιμάνι του Αγιόκαμπου με το φέρυ μποτ από την Στερεά Ελλάδα δύο μεγάλα ερπυστριοφόρα εκσκαφικά μηχανήματα ιδιωτικής εταιρείας, τα οποία με τρεις νταλίκες και συνοδεία οχημάτων της αστυνομίας και της Πυροσβεστικής κατευθύνονται προς τη φωτιά, προκειμένου να ξεκινήσουν μέσα στις επόμενες ώρες την διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών για να ελεγχθεί το πύρινο μέτωπο.
Το σημαντικότερο πρόβλημα εντοπίζεται πλέον στην περιοχή κοντά στην κωμόπολη της Λίμνης, όπου και η μεγαλύτερη ανησυχία πυροσβεστών και κατοίκων είναι να μην πνεύσουν το βράδυ βόρειοι άνεμοι, καθώς κάτι τέτοιο θα κατευθύνει τις φλόγες προς την πόλη. Οπως μετέδωσε η ΕΡΤ1, το θετικό είναι ότι η ένταση των ανέμων έχει πέσει.
Λόγω της νύχτας δεν μετέχουν πλέον στις προσπάθειες ελέγχου της πυρκαγιάς, η οποία καίει δασική έκταση από χθες το μεσημέρι, τα εναέρια μέσα παρά μόνο τα επίγεια. Στην περιοχή επιχειρούν περίπου 150 πυροσβέστες με 48 οχήματα.
Στην Λίμνη Ευβοίας θα βρεθεί το πρωί και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας. http://www.ert.gr/nychta-agonias-sti-v-evvia-menete-i-pyrkagia-sti-limni-video/
Εκκενώθηκαν οικισμοί
Νωρίτερα την Κυριακή το πρωί, εκκενώθηκαν ο οικισμός Κατούνια και ένα γυναικείο μοναστήρι, ενώ έχουν καεί ολοσχερώς μία ξενοδοχειακή μονάδα, μία εξοχική κατοικία και αποθήκες.Επίσης εκκενώθηκαν ξενοδοχεία στη Λίμνη Ευβοίας.
Β.Αποστόλου: Όλος ο μηχανισμός πυρόσβεσης συγκεντρώνεται στη Λίμνη
Από νωρίς το πρωί της Κυριακής στην περιοχή της πυρκαγιάς βρέθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου. Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Αποστόλου, επισήμανε ότι στη φωτιά της Β. Εύβοιας συντρέχουν δύσκολοι παράγοντες που δυστυχώς παρά τις προσπάθειες που έδειχναν ότι η φωτιά είναι διαχειρίσιμη, οι παράγοντες αυτοί, οι κακές καιρικές συνθήκες, οι έντονοι αέρηδες και μάλιστα με την μεταβλητότητα στη φορά τους, το πυκνό δασικό σύμπλεγμα της χαλεπίου πεύκης και το ανάγλυφο της περιοχής έφεραν πάρα πολλά προβλήματα τα οποία αναζωπύρωσαν τη φωτιά.
«Θέλω να πιστεύω ότι αν μέχρι το βράδυ που θα πέσουν οι άνεμοι, γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια από όλα τα μέσα που διαθέτει αυτή την ώρα η χώρα μας, θα έχουμε ένα αποτέλεσμα απόψε, αύριο πρωί, που θα δείχνει ότι αυτό που ονομάζαμε διαχειρίσιμη κατάσταση θα είναι σε καλύτερη φάση», ανέφερε ο κ. Αποστόλου .
Πως ξεκίνησε η φωτιά
Στην Εύβοια, η φωτιά εκδηλώθηκε το Σάββατο στην περιοχή Φαράκλα, αλλά λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή και δυσχέραιναν το έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης, εξαπλώθηκε γρήγορα, με αποτέλεσμα να φτάσει πολύ κοντά σε παραθαλάσσιες περιοχές.
Η καταστροφή είναι ανυπολόγιστη από την πύρινη λαίλαπα, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 20.000 καμένα στρέμματα δάσους.
Το πρώτο φως της ημέρας δείχνει μια τεράστια οικολογική καταστροφή στην περιοχή της Λίμνης.
Κάηκαν 20.000 – 22.000 στρέμματα
«Η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια, αλλά ευτυχώς δεν είχαμε θύματα» ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος μετέβη στην περιοχή.
Ο κ. Αποστόλου δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση από δω και πέρα. «Αυτό που προέχει αυτή την ώρα είναι να είμαστε σίγουροι 100% ότι εντός της ημέρας θα έχει ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη διαδικασία, γιατί πρέπει να δούμε από την άλλη πλευρά τι ζημιές έχουν γίνει. Η πρώτη προσέγγιση που έχω είναι ότι περίπου στα 20.000 με 22.000 στρέμματα είναι αυτά τα οποία έχουν καταστραφεί μέχρι αυτή την ώρα.
Δεν έχω ακριβή πληροφόρηση για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και το ζωικό πληθυσμό. Από πλευράς αγροτικών καλλιεργειών δεν πρέπει να είναι μεγάλες οι ζημιές, όμως θα τα δούμε άμεσα θα τα εκτιμήσουμε, γιατί θα έρθουν μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή από τον ΕΛΓΑ εκτιμητές για να δούμε ποια είναι η κατάσταση ακριβώς».
Διαβεβαίωσε ακόμη ότι θα ληφθούν άμεσα μέτρα για αποζημιώσεις στους παραγωγούς ρητίνης που μέχρι τώρα δούλευαν στην περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου